Tänään kokeilin tehdä sämpylöitä. En etes muista millon olen niitä viimeksi tehnyt. Tein kahdenlaisia, toiset on tehty grahamjauhoihin ja vehnäjauhoihin ja toiset kaurahiutaleisiin ja hiivaleipäjauhoihin. Molemmat olivat kyllä hyviä. Enemmän minun mieleen olivat kuitenkin kaurahiutaleisiin tehdyt, sillä pidän kauran mausta.

Molemmat ohjeet ovat Myllyn Parhaan.

1170069.jpg

GRAHAMSÄMPYLÄSOLMUT (vasemman puoleiset)

n. 25 kpl

5 dl vettä tai maitoa

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl siirappia

4 dl Graham Täysjyvävehnäjauhoja

7-8 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä tai voisulaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja grahamjauhot. Anna turvota noin 5 min. Alusta taikina vehnäjauhoilla, lisää alustuksen loppupuolella rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Leivo kohonneesta taikinasta haluamasi muotoisia sämpylöitä. Itse tein solmunmuotoisia seuraavasti: Leivo taikinasta paksu, pitkä tanko ja jaa se n. 25 osaan. Leivo paloista n. 20 cm:n pituisia nauhoja ja solmi ne yksinkertaisiksi solmuiksi uunipellille kohoamaan.

Voitele hyvin kohonneet sämpylät maidolla ja koristele halutessasi unikonsiemenillä. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

 

SÄMPYLÄSOLMUT (oikean puoleiset)

n. 30 kpl

8 dl vettä tai piimää

50 g hiivaa

7 dl kauraleseitä

2 rkl fariinisokeria

2 tl suolaa

(1-2 rkl kuminaa, en laittanut)

½ dl öljyä

n. 12 dl hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kauralese, mausteet, öljy ja jauhot ja alusta hyväksi taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia sämpylöitä ja laita uunipellille kohoamaan. Näistä tein sitte ihan tavallisen muotoisia. Voitele hyvin kohonneet sämpylät vedellä ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.

Näiden sämpylöiden myötä toivotan kaikille OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2008! Palataan linjoille taas ensi vuonna!

t: Armi