Ekaa kertaa meillä tehdään itse joulutortut taikinasta asti. Lehtevyyttä tuli mielestäni riittävästi eikä tortuista tullut murenevia. Valmiista pakastetaikinoista kun tekee, niin ne murenee helposti ja sotkua syntyy. Tein ihan perinteisiä torttuja luumumarmeladi täytteellä ja sitten itsenäisyyspäivän kunniaksi laitoin osaan Valion vaniljarahkaa ja mustikkamarmeladia. Ideana on sininen ja valkoinen väri niin kuin suomen lipussa ja saa hieman vaihtelua perinteiseen täytteeseen.

1111412.jpg

Tein rahkavoitakinan, joka onnistuu vaikka ei ole hirveästi tehnyt oikeeta voitaikinaa. Mielestäni ovat helppoja valmistaa. Pitää vaan olla tarkkana ettei taikina pääse missään vaiheessa lämpeemään eli taikina tehdään ehdottomasti kylmiin raaka-aineisiin. Leivottavaksi ei kannata ottaa kovin isoa palaa, jotta taikina ei ehdi lämmetä pöydällä. Sain tästä yksinkertaisesta ohjeesta noin 15 kappaletta ja sen määrän voi hyvin tehdä kerralla.

Taikina:

250 g voita tai margariinia

1 tl leivinjauhetta

4 dl vehnäjauhoja

250 g maitorahkaa. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja nypi rasva ja jauhot keskenään murumaiseksi. Lisää maitorahka nopeasti sekoittaen joukkoon. Älä vaivaa taikinaa, muuten se sitkistyy. Muotoile taikina litteäksi levyksi ja laita viileään mielellään seuraavaan päivään. Laitoin levyn muovin sisään, jotta ei pääse kuivamaan.

Sirottele leivinpöydälle vehnäjauhoja ja taputtele taikina litteämmäksi. Kauli taikinaa jauhotetulla kaulimella, kunnes taikina on niin suuri, että voit taittaa sen kolmeen osaan. Kauli taikina uudelleen levyksi ja taita taas kolmeen osaan. Voit kaulia samaan tapaan vielä kolmannen kerran, jos haluat taikinaan lehtevyyttä. Itse olen käyttänyt kaulintakaavaa 3*3. Pidä taikinaa viileässä noin 30 min kaulimisen jälkeen.

Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreitä tai neliömäisiä kuvioita torttumuotilla, veitsellä tai pizzaleikkurilla. Taittele mieleiseksesi ja laita täytettä. Nosta tortut leivinpaperin päälle kylmälle pellille. Laita tortut hetkeksi viileään ennen paistoa.

Voitele munalla ja paista 225 asteessa kullankeltaisiksi ja kypsiksi.

1111419.jpg