Olin eilisen illan ja tämän päivän leivontakurssilla. Tätä samaa kurssia on ollut jo kolme kertaa viime syksynä ja vielä on kolme kertaa tänä keväänä. Sieltä aina oppii jotain uutta ja näkee uusia tekniikoita. Siellä kuitenkin ehditään ihan hyvin tekemään vaikka mitä ku perjantai iltana on 3 tuntia aikaa ja lauantaina 6 tuntia aikaa. Syksyllä tehtiin perinneleivonnaisia, erilaisia ruokaleipiä esim. patonkeja, sämpylöitä, ruisleipää ja juurileipää ja yhdellä kerralla tehtiin voitaikinoita ja niistä sitte joulutorttuja ja pasteijoita. Sieltä sainkin sitten innostuksen tehdä joulutortut itse. Tosin ite tein ne rahkavoitaikinan enkä oikeeseen voitaikinaan, mutta kumminkin. :)

Tällä kertaa meillä oli vuorossa wiinerit ja croisantit. Molemmista tuli aivan älyttömän hyviä! Kumpiakaan en ollut koskaan kokeillut tehdä itse, mutta luulen että tämän kurssin jälkeen niitä on pakko päästä kokeilemaan. Olenhan sentään jo kertaalleen niitä tehnyt. :)

1239062.jpg

Teimme pitkiä wiinereitä ja kierre wiinereitä. En olisi uskonut, että wiinereiden teko on niin tarkkaa puuhaa. Mittasimme taikinan ja sisään kaulittavan rasvan lämpötilaa mittarilla, jotta saimme oikein lämpöiset niistä. Lämpötila on kyllä ehdottoman tärkeä. Taikinaan pitää olla kaikki raaka-aineet oikeesti kylmiä (esim. jauhot pakkaseen ennen leivontaa) ja taikinan ja sisään kaulittavan rasvan pitää olla samanlämpöisiä. Nopeasti ja helposti näitä kyllä teki sitten kun oli saanu tehtyä kaikki kaulaukset ja taikina odotti leipomista. Lopputulos oli kyllä vaivan arvoinen, sillä nämä maistuivat ihan samalle ku leipomoiden wiinerit. Osan mielestä nämä olivat jopa parempia!

1239071.jpg

Croisanttien tekeminen muistuttaa hyvin paljon wiinereiden tekoa. Eli kylmät raaka-aineet ja taikina sekä sisään kaulittava rasva samanlämpöistä. Näistä tuli kyllä älyttömän hyviä ja tosi meheviä ja kuohkeita!

Täytyy kyllä joskus kokeilla kotona ainakin noita wiinereitä, oli ne niin hyviä!

Seuraava kerta onkin sitten kahden viikon päästä ja muistaakseni sillon teemme erilaisia pikkuleipiä.